Vaatteiden koot ja kokotaulukot

vaatteiden koot ja merkinnät

Vaatteiden koot ja kokotaulukot ilmoitetaan useimmiten erilaisin numerokoodein tai kirjainlyhentein X-S-M-L-XL, jotka tulevat englannin kielen sanoista extra small, small, medium, large ja extra large (suom. Erittäin pieni, pieni, normaali, suuri ja erittäin suuri). Kokoa XL suuremmat ja XS pienemmät koot ilmoitetaan lisäämällä kokoon ylimääräinen X, esimerkiksi koossa XXS. Kokokoodit ovat vaatteen sopimisen kannalta kaikista kinkkisimpiä, sillä ne vaihtelevat usein paitsi maittain myös valmistajittain.

Vaatteiden koot ja kokotaulukot esitetään eri tavoin eri maissa. Verkkokaupoissa asioiville annetaankin usein väärinkäsitysten estämiseksi erilaisia kokotaulukoita, joissa kotimaisia kokoja voi verrata verkkokaupassa käytettäviin kokomerkintöihin. Suomessa naisten vaatteiden koot ja kokotaulukot on yleisimmin esitetty numerokoodein väliltä 32-46. Isokokoisille naisille suunnatuissa mallistoissa kokonumerot jatkuvat usein kokoon 56 asti ja jopa pidemmälle.
Suomalaisia verkkokauppoja: [[kauppavertailu:stockmann,reima,seppälä,netanttila,stiletto,anton&nina,cybershop,emp.fi,stayhard,fashion store]]

Koska vaatteiden koot ja kokotaulukot vaihtelevat, on kannattavaa tehdä vaateverkko-ostokset tarkkoja mittoja käyttäen jos mahdollista. Mittauksen voi tehdä itse tai jonkun muun avustuksella useimpien vaatteita myyvien verkkokauppojen tarjoamilla mittausohjeilla. Hyvin istuvissa vaatteissa on otettu huomioon vähintään rinnan, vyötärön ja lantion ympärys sekä jalan sisäpituus.

Useimmissa verkkokaupoissa on opas kokojen suhteuttamiseen. Oppaasta löytyvät mitat eri kooille, eli kun mittaat omat strategiset mittasi, löydät taulukosta juuri oikean koon. Tällainen löytyy esimerkiksi Bubbleroomilta. Lisäksi voit kokeilla onko vaatekokojen muunto-oppaasta hyötyä: muunna vaatekoko täällä.

Vaatteiden koot ja kokotaulukot lyhyesti:

• Vaatteiden koot ja kokotaulukot vaihtelevat maittain ja jopa valmistajittain

• Suomessa käytetään yleisimmin kirjainlyhenteitä X-S-M-L-XL sekä numerokoodeja 32-56 väliltä

• Ulkomailla käytetään myös numerokokoja 6-20 ja farkuissa tuumakokoja 25"–34"

• Jos ostat vaatteita ulkomailta, muista aina verrata mittojasi vaatteiden mittoihin
Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun