Vaatemuoti

Vaatemuoti Suomessa ja ulkomaillaTrendit vaihtuvat kausittain, ja vaatemuoti tarjoaa jatkuvasti jotain uutta. Vaatemuoti muuttuu siten, että esimerkiksi värit muuttuvat selkeästi kausittain. Tietyt värit ovat kuitenkin perusvärejä, joita vaatemuoti käyttää kaudesta toiseen. Perusvärejä vaatemuodissa ovat muun muassa musta, valkoinen, harmaa, ruskea ja beige, joita voidaan yhdistellä helposti sesonkiväreihin. Perusvärit ovat niin sanottuja runkovärejä, joiden avulla vaatteissa voidaan käyttää mielenkiintoisempiakin värejä ilman että vaikutelmasta tulisi liian sekava. Vaatemuoti ottaa inspiraationsa väreihin milloin mistäkin. Toisinaan vaikutelmia haetaan luonnosta, toisinaan taas vaikka karamelleista.

Vaatemuoti leikittelee väreillä luoden jännittäviä uusia yhdistelmiä. Kesäisin värit ovat yleensä kevyitä ja leikitteleviä. Kesän värikartan kirjavuus vaihtuu taas syksyisin maanläheisiin klassikoihin. Syksyllä syvät ja murretut värit lämmittävät. Talvikauden tullessa värit vaihtuvat talvisempiin, kylmempiin väreihin, jotka tuovat vastapainoa syksyn väreihin, kun taas keväällä värit kirkastuvat kesää kohti. Jokaiselle kaudelle valitaan kuitenkin tietyt päävärit, joita painotetaan enemmän mallistoissa. Nämä värit ovat niin sanottuja trendivärejä, joita näkyy kausittain kaikkialla. Välillä asuihin yhdistetään tarkoituksella erilaisia kuoseja ja värejä, kun taas välillä suositaan selkeämpää linjaa.

Myös kuviot luovat erilaisia vaikutelmia. Kausittain suositaan milloin minkäkinlaista kuviota. Toisinaan kuviot muodostavat kauden trendin peruspilarin, toisinaan kuviot ovat pienemmässä roolissa. Geometriset kuviot pysyvät lähes jatkuvasti mukana muuttaen vain muotoaan. Klassiset palmikkokuviot tulevat esiin yleensä syys- ja talvimuodin trendeissä. Rohkeimmat trendit villitsevät satumaisilla kuvioilla, räväkillä siksak-kuvioilla ja eläinkuoseilla. Juuri tällä hetkellä jo jonkin aikaa esillä olleet etniset printit ovat hyvin trendikkäitä. Erilaiset kuviot ja printit elävöittävät materiaaleja ja luovat vaihtelua selkeisiin, tasapintaisiin materiaaleihin.

Materiaalitkin vaihtuvat trendien mukaan

Vaatemuoti vaihtuu sesonkien mukaanKesällä suositaan luonnollisesti ihanan kevyitä ja hengittäviä materiaaleja, joihin hempeät kesäkuviot ja värit sopivat parhaiten. Materiaaleissa on kyse myös leikkauksista. Materiaalit valitaan kausittain siten, että trendikkäimmäit leikkaukset saadaan toteutettua onnistuneesti. Syysmuoti suosii ihanan laskeutuvia ja lämpimiä kankaita. Vaatemuoti on myös käytännöllistä. Lämpimät, paksut neuleet ovat poikkeuksetta muodissa syksyllä. Talvella lämpimät materiaalit jatkuvat, ja vaatemuoti on lämpimimmillään. Talvella vaatemuoti suosii myös klassisen laadukkaita kankaita, kuten esimerkiksi villakangasta. Kevätmuoti taas hemmottelee ihanan raikkailla ja ohuilla materiaaleilla.

Toisinaan vaatemuoti leikittelee paksujen ja ohuiden materiaalien kontrastilla. Juuri nyt vaatemuoti yhdistää kaunista, ohutta pitsiä paksumpiin ja runsaampiin materiaaleihin kuten esimerkiksi samettiin ja neuleeseen. Tiettyjä materiaaleja käytetään tehosteina eikä koko asuna. Tällaisia materiaaleja ovat muun muassa pitsi, turkis, tekoturkis ja ekologisesti langasta valmistettu turkismainen pinta. Rohkeimmissa luomuksissa käytetään höyheniä ja metallisia yksityiskohtia. Metalli voidaan myös kutoa kankaaseen, jolloin saadaan metalliselta vaikuttavaa, kimaltelevaa kangasta. Tämäkin luo tietynlaisen kontrastin synteettisen ja luonnollisen materiaalin välille. Teknisiä materiaaleja suosiva vaatemuoti luo futuristisen vaikutelman.

Naisten muoti leikittelee linjoilla

Vaatteiden linjat vaihtuvat selkeästi trendien mukana. Välillä vaatemuoti tarjoaa varsinaista muotojen ja linjojen kirjoa, välillä taas seurataan selkeämmin yhtä tiettyä tyyliä. Vaatemuoti luo kontrasteja myös linjojen avulla. Joissain vaatteissa painotetaan runsautta, toisissa minimalismia. Välillä vaatemuoti suosii naisellisia leikkauksia, joilla tuodaan esiin pehmeyttä. Tällaisia leikkauksia ovat muun muassa korkea vyötärölinja, drapeeraukset, röyhelöt, laskostukset ja ¾-hihat. Naisellisten leikkausten vastapainona vaatemuoti käyttää laatikkomaisia leikkauksia, jotka ovat lähes androgyynisiä. Väljä siluetti ja korostetut hartiat tuovat kovuutta. Pitkät, suorat ja kapeat linjat selkeyttävät ja pelkistävät vaikutelmaa. Hameiden ja mekkojen helmat vaihtelevat ministä maksiin. Tällä hetkellä mekoissa maksipituus on muotia, kun taas housuissa trendikkäitä ovat lyhyet lahkeet, jotka jättävät nilkan näkyviin.
Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun