Pian vaatteita saa netistä mittatilaustyönä - kotiin muutamassa päivässä

Pian vaatteita saa netistä mittatilaustyönä - kotiin muutamassa päivässä

30.05.2015

Ehkä jopa ensi vuonna netistä voi tilata vaatteita oikeasti mittatilaustyönä ja jopa suunnitella vaatteensa itse. Valmistusprosessi taas on niin nopea, että vaate on omassa postilaatikossa jopa parissa päivässä.

Miltä kuulostaa tietokoneella omien mittojen mukaisen mallinuken päällä itse suunniteltu mekko, joka valmistetaan parissa päivässä? Omien mittojen mukaan saa kyllä tilattua mekkoja Kiinasta tälläkin hetkellä, mutta Ylen Tiedeykkösessä esitellyssä Tampereen yliopiston vetämässä hankkeessa on kyse jo ihan uuden tason palvelusta.

Tampereen teknillisessä yliopistossa kehitellään edelleen tietokoneohjelmaa, jossa mallinukke muuntuu tilaajan kokoiseksi ja näköiseksi. Mallinuken kokoa muokataa esimerkiksi syöttämällä perinteiset strategiset mitat senttimetreissä ohjelmaan. Mallinukelle voi laittaa myös omat kasvonsa. Kaupan valikoimasta valitaan mekko tai huppari, joita sitten voi muokata lähes mielin määrin. Hupparista voi napata hupun pois ja lisätä taskuja, mekon leikkauksia, pituutta ja väriä voi muuttaa.

Hanke ei jää pelkkään ohjelmaan, vaan koko prosessi on suunniteltu loppuun saakka. Ohjelma laskee mitat ja kaavat räätälöidylle vaatteelle. Mitat menee sähköisesti robottileikkurille, joka leikkaa oikean kokoiset kappaleet kankaasta. Ompeluun sentään tarvitaan ihminen, samoin tilauksen käsittelyyn.

Professori Heikka Mattila arvioi, että tämän kaltaisella systeemillä valmistetaan vaatteita jo ensi vuoden lopulla. Ruotsiin Båråsin yliopistoon valmistetaan ensi vuonna pilottilinja mittatilausvaatteen valmistusta varten. Hankkeella on yhteistyötä eri puolilla Eurooppaa, ja Mattilan mukaan yksi hankkeen idea on saada vaatteen valmistusta vähin takaisin Eurooppaan.

Mittatilausvaatteen hintaa Mattila arvioi niin, että "saattaa olla hieman kalliimpi kuin tavallinen t-paita". Hinta ei nouse kohtuuttoman kalliiksi nopean valmistusprosessin, varastointikustannusten poisjäännin ja myyntikoneiston pienuuden vuoksi

Yle Areenasta löytyy video ohjelman toiminnasta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/05/27/vaatteita-netista-omilla-mitoilla


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun