80 prosenttia kierrätetyistä vaatteista poltetaan

80 prosenttia kierrätetyistä vaatteista poltetaan

30.04.2015

Suomen ympäristökeskus haluaa lisätä kierrätettyjen vaatteiden jatkojalostusta, sillä tällä hetkellä noin 80 prosenttia käytetyistä ja kiertoon laitetuista vaatteista päätyy energiajätteeksi. Vaihtoehtoja vaatteiden jalostukselle kyllä on.

On yleinen fiilis, että Suomessa kierrätetään paljon, tekstiilistä lähes kaikki. Näin ei kuitenkaan ole, sillä uudelleenkäyttöön päätyy vain viidennes kiertoon laitetuista tekstiileistä. Suomessa käytännössä kierrätyskeskukset ja kirpputorit vastaavat käytettyjen vaatteiden kierrätyksestä. 

Ongelmana onkin rikkinäiset vaatteet, joita ei tietysti voi kierrättää kotimaassa eikä ulkomailla. Tällä hetkellä rikkinäiset vaatteet ja muut tekstiilit poltetaan energiajätteeksi, jolloin vaatteiden kuidut jäävät käyttämättä. Suomen ympäristökeskus Syke haluaa kuitenkin nyt uudistaa kierrätystä ja käyttää rikkinäisetkin vaatteet uudelleen. Vaihtoehtoina on puristaa tekstiileistä massa, joka sopii esimerkiksi öljynimeytysmatoksi autokorjaamoille. Toinen vaihtoehto on kierrättää tekstiilijäte kemiallisesti erottamalla siitä kuidut, jotka sitten voi käyttää tekstiiliteollisuudessa uudelleen.

Nykyisellä vaatekierrolla asialle lienee pakko tehdä jotain. Halpisvaatteita ostetaan ja laitetaan menemään sellaista vauhtia, että se on aivan liian kallista ja tuhlailevaa energiaksi. Toisaalta tulevaisuudessa ei ole odotettavissa parempaa, vaikka vaatteiden hinta nousisikin, sillä esimerkiksi puuvillan laatu on olennaisesti huonompaa kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Nykyinen lyhyistä kuiduista tehty puuvilla ei kestä, joten reikäistä vaatetta tulee olemaan koko ajan yhä enemmän.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun