MOT: Suomalaisia muotivaatteita tehdään edelleen karuissa oloissa

MOT: Suomalaisia muotivaatteita tehdään edelleen karuissa oloissa

15.04.2014

Suomalaisiakin merkkivaatteita tehdään edelleen huonoissa oloissa Aasian tehtaissa. Ylen MOT-dokumentissa käytiin tutustumassa ompelijoiden oloihin.

Vaatetuotannosta Aasiassa on puhuttu paljon sen jälkeen, kun kahdeksankerroksinen tehdashalli romahti Bangladeshissa ja 1500 ompelijaa kuoli ja satoja loukkaantui. Onnettomuuden jälkeen ompelijan minimipalkka nostettiin 28 eurosta 48 euroon. Se on silti maailman toiseksi alhainen Burman jälkeen eikä ompelijan perhe elä sillä.

MOT-dokumentin mukaan ompelijoiden olot ovat kuitenkin jopa pahentuneet onnettomuuden ja palkankorotuksen jälkeen. Vaatimukset kovasta työtahdista ovat niin tiukat, ettäompelijat eivät ehdi käydä vessassa tai juomassa. 

Useat suomalaiset muotivaateyritykset teettävät vaatteet Bangladeshin kaltaisissa riskimaissa. Esimerkiksi Reima ja Stockmanniin kuuluva Lindex sekä Seppälä teettävät vaatteita Bangladeshissa. Kuvaavaa on, että Reiman vauvan paidasta ompelijalle jää 2 senttiä palkkaa.

Paremmat työolosuhteet olisivat lopulta pienestä kiinni: 50 sentin hinnankorotus vaatteisiin kaksinkertaistaisi ompelijoiden palkat.

Kuva: MOT


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun