Mitä tapahtui kotimaiselle vaatekaupalle? Puoli miljardia kateissa

Mitä tapahtui kotimaiselle vaatekaupalle? Puoli miljardia kateissa

24.10.2016

Suomalainen vaatekauppa kutistui olennaisesti muutama vuosi sitten: hetkessä siitä katosi 500 miljoonaa. Asiantuntijoiden mukaan osa tästä selittyy sillä, että olemme kenties viimeinkin oppineet kierrättämään, mutta ennen kaikkea ostamaan ulkomaisista verkkokaupoista.

Parin viime vuoden aikana kotimaisen vaatekaupan markkina on kutistunut Taloussanomien mukaan puolella miljardilla - mikä näkyy tietysti suoraan esimerkiksi Anttilan konkurssissa ja Stockmannin ahdinkona. Suomalaiset kuitenkaan lakkasivat ostamasta vaatteita, sillä samaan aikaan ulkomaisen verkkokaupan osuus on kasvanut 450 miljoonalla eurolla. Suomalaiset kuluttajat ovat siis viimein löytäneet ulkomaiset verkkokaupat.

Eikä ihme, että ovat. Viimeisen parin vuoden aikana kymmenet ja kymmenet ulkomaiset huippuluokan verkkokaupat ovat avanneet suomeksi sivuston ja tekevät nyt vilkasta kauppaa Suomeen. Esimerkiksi norjalainen Stormberg, ruotsalaiset Junkyard ja Stayhard, tanskalainen Zizzi... Nettivaatekauppoja ja niiden tarjouksia listaavalta Vaatekauppoja.fi sivustolta löytyy noin 50 verkkokauppaa, joista jopa 90 prosenttia on ulkomaisia, pääasiassa pohjoismaisia, kauppoja.

Ulkomaiset verkkokaupat koetaan usein todella selkeiksi, helppokäyttöisiksi sekä nopeiksi. Esimerkiksi ruotsalaisista verkkokaupoista toimitetaan Suomeen nopeammin kuin monista suomalaisista. Verkkokaupan perinteet ovat Ruotsissa pidemmät ja asiakaspalvelu sekä nopeus halutaan viedä huippuunsa heti alussa.

Taloussanomien haastatteleman Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen arvioi myös muita syitä vaatekaupan kutistumiseen. Yksi olennainen syy on vertaisverkkokaupat, eli käytännössä nettikirpparit ja Facebookissa toimivat kirpparit. Niiden käyttö on kasvanut olennaisesti viimeisten parin vuoden aikana. Lisäksi Loikkasen mukaan suomalaiset ovat yksinkertaisesti myös jättäneet ostamatta, eli vähitellen on alkanut realisoitua se ekologinen ajatus, että emme tarvitse jatkuvasti uutta vaatetta.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun