Haittaako vaatteiden sähköisyys talvella? Katso vinkit miten sähköisyyttä voi vähentää

Haittaako vaatteiden sähköisyys talvella? Katso vinkit miten sähköisyyttä voi vähentää

20.01.2016

Suomessa ihmiset ovat tottuneet pikkupaukkuihin ja suurempiinkin sähköiskuihin talviaikaan. Pahoista sähköiskuista ei kuitenkaan tarvitse kärsiä aina, sillä sähköisyyteen voi helposti vaikuttaa vaatteilla ja parilla muulla pikkukonstilla.

Jokainen tietää, miltä tuntuu, kun koskettaa esimerkiksi toista ihmistä ja silloin räpsähtää! Pahimmilaan sähköiskut sattuvat oikeasti, joskus ne voi jopa rikkoa elektroniikkaa, kuten kannettavan tietokoneen, kuten kävi Helsingin Sanomien haastattelemalle sähköstatistiikan dosentti Matti Murtomaalle Turun Yliopistosta.

Sähköiskut ovat tietysti fysiikkaan: eri materiaalien välillä syntyy hankausta ja jännitteitä, elektroneja siirtyy materiaalista toiseen. Tässä prosessissa syntyy jännitteitä, jotka räpsähtelevät sähköiskuina, mikäli jännitettä ei pureta hallitusti muuten. Murtomaa antaa vinkin, että esimerkiksi autosta noustessa kannattaa ottaa kädellä kiinni jostain auton metalliosasta. Tällöin ainakin osa sähköjännitteestä purkautuu hallitusti.

Ei ole sattumaa, että sähköiskuja räpsähtelee nimenomaan talvella: talvella ilma on kuivaa, jolloin jännitteitä pääsee enemmän syntymään. Kostea ilma johtaa paremmin sähköä, joten esimerkiksi sisätiloissa on hyötyä ilmankostuttimesta. Talvella myös vaatteita puetaan enemmän, jolloin hankaussähköä syntyy paljon.

Jotkut vaatteet aiheuttavat sähköiskuja enemmän kuin toiset. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla voit vähentää epämiellyttävää hankaussähköä talvella:

1. Käytä luonnonkuituisia vaatteita. Ne sitovat itseensä kosteutta ja johtavat paremmin sähköä. Aidot villapaidat, merinovilla, puuvilla, pellava ja silkki sekä aidot turkikset ovat oivia aseita sähköjännitteitä vastaan.

2. Vältä pelkkiä keinokuitua sisältäviä vaatteita. Esimerkiksi fleece on todella paha, sillä se ei johda yhtään sähköä. Myös entisaikaan suositut teryleenit ja muut täydelliset keinokuidut ovat talvella erittäin epämiellyttäviä käyttää.

3. Pura sähköjännitteitä hallitusti. Talvella puetaan paljon, ja suurin osa toppavaatteita on keinokuituisia, joten on lähes mahdotonta välttää keinokuituja kokonaan. Todennäköisesti et siis pysty täysin välttämään sähköiskuja. Voit kuitenkin ottaa tavaksi purkaa jännitteitä hallitusti esimerkiksi avaimen avulla tai koskemalla johonkin metalliseen hyvin sähköä johtavaan ennen siirtymistä paikasta toiseen.

4. Kosteuta kotona ilmaa. Huoneilman kosteutta tasoittava ilmankostutin on oiva paitsi limakalvojen terveydelle myös kodin sähköjännitteille: kosteassa ilmassa jännitteet pääsevät purkautumaan helpommin itsestään.

5. Vältä keinokuituisia petivaatteita. Rätisevät lakanat ovat varsin epämiellyttävät talvella. Vaikka satiiniset lakanat kuulostaisivat ihanalta, ne kannattaa säästää kesäkäyttöön, sillä talvella ne aiheuttavat runsaasti sähköiskuja ja ovat kaikenlisäksi kylmät.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun