Käytetyt vaatteet vaihtavat vilkkaasti omistajaa netissä

Käytetyt vaatteet vaihtavat vilkkaasti omistajaa netissä

30.11.2015

Joka kolmas suomalainen on ostanut tai myynyt jotain käytettyä tavaraa netissä viimeisen puolentoista vuoden aikana. Ensimmäistä kertaa selvitetty käytetyn tavaran vertaiskauppa ja sen suuruus hämmästytti asiantuntijoita.

Suomalaiset myyvät todella paljon käytettyä tavaraa suoraan toisilleen netin huutokauppoje, kirpputorien ja osto- ja myyntisivustojen kautta. Kaupan liiton ja Tamperen yliopiston yhteisen tutkimuksen mukaan niin sanotun vertaiskaupan suuruus on jopa 500 000 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin Viron viinaralliin käytetty summa. Jos autot ja moottoriajoneuvot lasketaan mukaan, summa on 1,4 miljardia euroa.

Erityisen paljon myydään vaatteita, huonekaluja, kodinkoneita ja elektroniikkaa. Suurin osa ihmisistä sanoi kyselyssä vertaiskaupan syyksi rahan säästämisen, ja kauppa onkin todennäköisesti jatkuvasti lisääntynyt taantuman myötä, kun samaan aikaan vähittäiskauppa on kutistunut. Vaatteiden kauppaamiseen käytetään erityisen paljon paikallisia Facebook-kirpputoreja.

Käytettyjen tavaroiden verkkokauppoja käyttävät erityisesti alle 50-vuotiaat.

Kaupan liitossa ollaan huolissaan siitä, että valtiolta jää isot verotulot saamatta, kun tällaista kauppaa ei voi verottaa mitenkään. Toisaalta yksityiseltä yksityiselle tapahtuvassa kaupassa ei ole lainkaan kuluttajansuojaa tai muita oikeuksia. Toisaalta huijauksia sattuu yllättävän vähän, ja koska piirit ovat Suomessa pienet, huijareista varoitetaan netissä tehokkaasti muita.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun