Tällainen on paras talvihaalari lapselle

Ilmojen viiletessä on oikea aika alkaa haeskella lapsille pakkasille sopivia asusteita. Hyvä talvihaalari kelpaa toki jo lokakuun pikkupakkasille, sillä se lämmittää sopivasti mutta ei ole hiostavan kuumaa. Erilaiset olosuhteet ja käyttötarkoitukset vaativat haalareiltakin erilaisia ominaisuuksia. Tietyt yksityiskohdat haalarissa helpottavat kuitenkin jokaisen lapsen ulkoilua, ulkoisi hän sitten Helsingin lähiössä tai Rovaniemen tuiskussa.

Suosittu äitibloggari Lähiömutsi on listannut oman kokemuksensa mukaan lasten haalareiden ominaisuudet, jotka tekevät haalareista parhaat ja erittäin sopivat ja hyvät ulkoiluun. Tässä on Lähiömutsin lista:

1. Konepesun kestävä.

Lasten haalareiden on aivan välttämätöntä kestää konepesua, kuumassa, mieluummin 60 asteessa. Myös rumpukuivaus ja -kuivauskaappikuivaus olisi hyvä olla mahdollista, ja erityisesti päiväkodissa tällainen ominaisuus on haalareissa plussaa.

Katso lastenvaatemerkit täältä.

2. Pehmeä materiaali ihoa vasten.

Kova ulkoilukangas esimerkiksi kauluksessa saattaa pahimmillaan hiertää vaikka ihon ruvelle. Onkin tärkeää, että niissä kohdin, missä haalarin kangas koskettaa paljasta ihoa, olisi pehmeää materiaalia kuten fleeceä tai pehmeää puuvillaa. Tällaisia kohtia ovat ainakin hihansuut ja kauluksen alue.

3. Lumilukot hihoissa ja lahkeissa.

Monista pienten lasten haalareista lumilukot puuttuvat, vaikka ne tekevät lumella ulkoilusta moninkertaisesti mukavampaa, lämpimämpää ja helpompaa! Lumilukot tarkoittavat toisia, kapeampia lahkeita päällylahkeiden alla. Nämä sisällä olevat lahkeet saa kiristettyä tiukasti kengän päälle, jolloin lumi ja tuuli ei pääse sujahtamaan lahkeesta sisään. Isompien lasten ulkoiluvaatteissa nämä jo pääsääntöisesti ovat, mutta pienempien haalareissa nämä ovat niinikään yhtä tärkeät.

4. Kankaan kestävyys.

Paljon ulkoilevilla lapsilla haalarien kankaat ovat erittäin kovilla, sillä lapset monesti enimmäkseen konttaavat lumessa. Kovilla kangas on erityisesti silloin, kun lunta ei ole. Moni äiti suosii polvien ja pepun tuplakankaita, mutta laadukas kangas kestää kyllä rymyämisen ilman tuplakankaitakin. Kulutuskestävyys ilmoitetaan numeroilla 20 000 - 100 000, mitä korkeampi lukema, sitä paremmin kangas kestää hankausta.

5. Haalarin säädöt.

Pienen lapsen haalarin säätömahdollisuudet tuovat valtavasti haalarille lisäikää, sillä erilaisilla säädöillä isommankin haalarin saa istumaan mukavasti. Vyötärössä on hyvä olla kiristysnyöri koko matkalle, jotta suurikin haalari pysyy päällä. Hihoissa ja lahkeensuissa on hyvä olla nepparit tai napit, joilla hanskat ja kengät saa kiristettyä tiukasti kiinni. Huppu ja sen säätömahdollisuudet ovat ehdottomat varsinkin tuulessa, viimassa ja tuiskussa ulkoillessa.

6. Pukemista helpottavat ominaisuudet.

Aivan pienellä lapsella kaksi vetoketjua helpottavat olennaisesti pukemista. Isommalla lapsella, joka pukee jo itse, yksi pitkä vetoketju taas on helpompi vetää itse kiinni. Pikkuisella lahkeensuun vetoketjut helpottavat kenkien pukemista. Vetoketjujen tulee olla laadukkaita, hyvin juoksevia ja kestäviä, jolloin lapsi pystyy itse niitä käyttämään.

7. Vedenpitävyys.

Vedenpitävä haalari helpottaa ulkoilua säällä kuin säällä, sillä kurahousuja ei aina tarvitse olla vetämässä jalkaan. Vedenpitävyydestä kertovat merkinnät haalarien lapuissa ja lipuissa. Ole tarkkana näissä, sillä vettä hylkivä ei ole sama kuin vedenpitävä! Vedenpitävän haalarin vesipilariarvo on 3000–10 000. Mikäli lukema on alle 3000, kangas hylkii vettä, mutta ei pidä sitä kokonaan.

8. Tuulilistat vetoketjussa

Tuulilista tarkoittaa kangaskaistaletta vetoketjun kohdalla joko haalarin sisällä tai ulkopuolella. Vetjuketjussa on pieniä reikiä sen kiinniollessa, joten siitä tuulee läpi. Tuulilista vetoketjun takana estää tuulen pääsyn iholle.

9. Teipatut saumat

Teipatut saumat tarkoittavat haalarin saumojen teippaamista vedenpitäviksi. Hyvissä vedenpitävissä haalareissa kaikki saumat on teipattu, mutta halvemmissa haalareissa teipattuja ovat ainoastaan haalarin lahjeosan saumat. Teippaamattomista saumoisa vesi ja kosteus pääsee äkkiä läpi sisälle haalariin ja kastelee sen kokonaan. Varsinkin kevään märässä lumessa rymytessä teipattujen saumojen ominaisuudet korostuvat.

10. Lämpö

Hyvä haalari on lämmin pakkasellakin, mutta toisaalta sopivan hengittävä ettei se tukahduta pienemmällä pakkasella. Mitä pohjoisemmas Suomessa mennään, sitä lämpimämpi haalari lapsella saa olla. Muista, että pesutapasi vaikuttaa myös haalarin lämmönpidätyskykyyn, sillä ilma haalarin sisällä on se mikä eristää. Lähiömutsin hyvä vinkki on pestä haalari aina muutaman tennispallon kanssa, jolloin haalarin vanu pysyy ilmavana pesujenkin jälkeen!

11. Heijastimet

Mitä enemmän haalarissa on heijastimia, sen parempi. Katso, että niitä on tarpeeksi joka puolella, sekä lisäksi saumojen tereet ovat heijastinkankaasta tehtyjä. Heijastimet ovat elintärkeitä ainakin kaupungeissa ja taajamissa, sillä aika, jolloin talvihaalaria käytetään on erittäin pimeä!!!

12. Taskut

Pienemmänkin lapsen haalarissa taskuille on käyttöä ainakin sen verran, että sinne saa nenäliinan talteen. Mutta isommalla lapsella taskut ovat ehdottoman tärkeät, sillä koskaan ei voi tietää mitä aarteita ulkoa löytyy!

13. Hihansuun lenkit hanskojen kiinnitykseen

Jotkut haalarit on varustettu hihansuun lenkeillä, joihin hanskat saa kiinnitettyä. Tämä on erittäin yksinkertainen mutta nerokas keksintö, sillä tällöin hanskat eivät ole enää koskaan hukassa! Ne pysyvät tallessa jopa ulkona, kun lapsi ne itse irrottaa kädestä.

14. Pienen vauvan tumput ja tossut

Perheen pienimmän haalarissa oleva integroitu tumppu- ja tossuominaisuus helpottaa olennaisesti pukemista. Hihan- ja lahkeensuista käännettävät tumput ja tossut tarkoittavat sitä, ettei niitä tarvitse erikseen pukea vauvalle.

Kuva: Lenne Kermit haalari
Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun