Näin huollat vaatteet ja kengät ennen varastointia

Kun päivä pitenee ja lämpenee keväällä, on aika alkaa huoltaa ja pakata talvivaatteet ja kengät varastointia varten. Sama on edessä syksyllä, kun ilmat viilenevät.

Vaatteiden ja kenkien varastointi kannattaa tehdä huolella, sillä niin saat vaatteillesi olennaisesti lisää käyttöikää. Ja onhan paljon mukavampi kaivaa varastosta taas kauden alussa huolletut ja puhtaat vaatteet sekä siistit ja ehjät kengät. Samalla tulet tehneeksi inventaariota vaatteillesi: laita ylimääräiset takit ja kengät kiertoon lahjoittamalla eteenpäin tai viemällä kirpputorille. Rikkinäiset vaatteet kannattaa korjata ja sen jälkeen säilyttää tai antaa eteenpäin. Ei kannata jättää käyttämättömiä vaatteita vuosikausiksi lojumaan varastoakaan täyttämään.

Tiettyjä toimenpiteitä on siis syytä tehdä ennen kuin viet vaatteet ja kengät varastoon. Katso tästä vinkit, kuinka varastoit vaatteesi:

Kengät

1. Tennarit ja muut kangaskengät voit pestä koneessa hienopesussa tai käsin. Jos kengät ovat valkoiset tai erittäin tahraiset, kenkiä voi liottaa vahvassa pesuainevedessä ennen pesua. Nauhatkin voi pestä, mutta oikein pinttyneet valkoiset nauhat on varmasti viisain vaihtaa uusiin. Kangaskenkiinkin kannattaa suohkuttaa suojakalvo, joka hylkii vettä ja likaa. Näin varaston pöly ei tartu kenkiin.

2. Nahkakengät pyyhitään pölystä ja liasta kostealla rätillä. Kuluneet nahkakengät voi lankata joko värillisellä tai kirkkaalla kenkälankilla ja kiillottaa. Lopuksi kenkien päälle hierotaan mehiläisvaha tai suihkutetaan suojakalvo. Muista kuivattaa nahkakengät kunnolla ennen käsittelyä.

3. Tarkista pohjien kunto. Korkolaput kannattaa vaihdattaa suutarilla ennen kuin ne kuluvat kokonaan pois tai irtoavat. Jos korkolappu irtoaa, kengän kanta kuluu pilalle jo muutamasta askeleesta. Vaihtamalla korkolaput saat kuin uudet kengät. Suutari vaihtaa myös kokonaisia kengänpohjia.

4. Tuuleta hikiset kengät kunnolla, kunnes ne tuoksuvat raikkaalle. Jos haju ei lähde, vaihda pohjalliset uusiin. Vanhoihin kenkiin voi olla syytä vaihtaa uudet pohjalliset, vaikka ne eivät haisisikaan.

5. Puhdista kenkien pohjat kivistä ja liasta ennen varastointia.

6. Varrellisiin kenkiin kääräise sanoma- tai aikakauslehti, jolloin varret pysyvät siististi suorassa.

Vaatteet

1. Pese aina vaatteet ennen varastointia! Pakkaa vaatteet siististi laatikoihin tai umpiopusseihin. Kuivata vaatteet pesun jälkeen hyvin, sillä koit ja muut vaateötökät viihtyvät kosteissa vaatteissa.

2. Jos vaatteet tuoksuvat ummehtuneelta, laita pesuaineen joukkoon hieman etikkaa huuhteluaineen asemasta. Etikka vie ummehtuneen hajun pois.

3. Voit laittaa vaatteiden joukkoon tuoksupusseja, kuten ennen vanhaan tehtiin. Eteeriset tuoksuvat öljyt sekä yrtit pitävät koit loitolla ja vaatteet hyväntuoksuisina.

Takit

1. Pese kangastakit koneessa tai käsin ja silitä ne hyväksi ennen varastointia.

2. Tuuleta takit, joita ei voi pestä koneessa. Harjaa villakangastakit puhtaaksi liasta ja pölystä, nahkatakit voit hangata kevyesti kostealla rätillä ja miedolla saippualla.

3. Hanki kunnolliset henkarit, joilla ripustat takit varaston vaatetangoille roikkumaan. Sulje takit pukupussiin tai säilytä ne siististi ja ilmavasti viikattuna hyllylle.

4. Haalistuneet mustat takit voi värjätä ennen varastointia. Kaupassa on kangasvärejä, joilla voi värjätä helposti koneessa. Tarvitset vain suolaa ja väriainetta. Kannattaa varata heti koneellinen värjättäviä vaatteita.

Huivit ja laukut

1. Pese huivitkin huolellisesti ennen säilytystä. Silkki- ja muut ohuet huivit kannattaa silittää valmiiksi. 

2. Pakkaa huivit omaan laatikkoonsa ja merkitse päälle, mihin vuoden aikaan olet niitä tykännyt käyttää.

3. Laukut on helppo puhdistaa koneessa tai nahkaiset laukut rätillä pyyhkimällä. Oikein tiukassa olevat tahrat voi hangata pois ihmesienellä tai puhdistuskivellä.

4. Pese myös laukkujen vuorit, sillä ne ovat usein tosi likaiset huulipunasta, huulirasvasta, välipaloista jne. Nahkalaukun vuori täytyy pestä erikseen käsin vetämällä vuori ulos. Joissakin laatulaukuissa vuorin saa irti vetoketjulla. Satiinivuori kannattaa silittää lopuksi, jotta lopputuloksesta tulee siisti.

 
Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun