Juhlien pukukoodit

Juhlien pukukoodiopasPukukoodien avulla juhlien järjestäjät viestittävät kutsuvieraille tulevan tapahtuman edellyttämää pukeutumistyyliä. Pukukoodit voivat vaihdella huomattavasti riippuen tilaisuuden arvokkuudesta ja luonteesta. Klassiseen konserttiin saapuvat kutsuvieraat saavat hyvin todennäköisesti kutsukortissaan täysin erilaiset ohjeet pukeutumiseen kuin trendikkään yökerhon avajaisiin kutsutut vieraat.

Pukukoodi kutsukortissa on juhlien järjestäjän vieraille esittämä pukeutumisohje, jota vieraiden tulisi noudattaa. Muunlainen kuin pukukoodin mukainen pukeutuminen katsottaisiin hyvin epäsuotavaksi, ja mahdollisesti vierasta ei päästettäisi itse tilaisuuteen sisäänkään sopimattoman pukeutumisen vuoksi. Yksittäisten juhlien ohella pukukoodia saattavat käyttää korkeatasoiset ravintolat. Edellyttämällä asiakkailtaan tietyn pukukoodin mukaista pukeutumista, halutaan osoittaa palveluiden ja tilojen arvokkuutta ja laatua. Tai toisaalta voidaan haluta varmistaa, että vieraat eivät turhaan ylipukeudu ilmoittamalla vapaamman pukeutumisen sallivan pukukoodin.

Perinteinen pukukoodi tarkoittaa miehen asun ilmoittamista. Naisten tulee valita oma pukeutuminen miesten pukukoodin mukaisesti niin, että asu sopii miesten pukeutumistyyliin. Pukukoodista poikkeaminen on sallittua vain hyvin hillitysti esimerkiksi värisävyjen avulla.

Pukukoodit arvokkaisiin juhliin

Kaikkein juhlallisimmat pukukoodit ovat frakki ja juhlapuku. Tämä pukukoodi löytyy esimerkiksi itsenäisyyspäivän linnan juhlien kutsukortista. Mies voi pukeutua virka- tai sotilaspukuun. Lisäksi vaihtoehtona voi olla myös kansallispuku tai frakki. Naisilla tulee olla nilkkoihin asti ulottuva juhlapuku, jonka tulee huokua eleganssia ja juhlavuutta. Asusteet, kuten korut ja käsineet ovat osa naisten juhlapukeutumista.

Smokki on niin ikään juhlava pukukoodi, jota käytetään arvokkaissa tilaisuuksissa, kuten oopperan tai teatteriesityksen kutsuvierasnäytöksessä ja ensi-illassa tai jopa illalliskutsussa. Etikettisääntöihin kuuluu, että smokkia ei koskaan käytetä ennen iltakuutta. Naisten pukeutumisessa tämä pukukoodi tarkoittaa tyylikästä iltapukua yhdistettynä pukuun sopiviin laatukorkokenkiin. Naisten ei myöskään sovi unohtaa kenkiin sopivaa pienehköä kädessä pidettävää iltalaukkua.

Tumma puku on selvästi yleisin pukukoodi juhlatilaisuuksissa. Miehille tämä pukukoodi antaa hieman vapauksia ja päälleen voi valita tummanharmaan, tummansinisen tai mustan puvun. Puvun alta pilkistävän kauluspaidan edellytetään aina olevan valkoinen. Itse puvussa saa olla hillittyjä kuvioita. Pukukokonaisuus täydentyy rusetilla tai silkkisolmiolla ja nahkakengillä. Smokin käyttö ei ole ylipukeutumista myöskään iltatilaisuuksissa, joissa pukukoodina on tumman puku. Päivätilaisuuksiin smokkia ei koskaan saa laittaa päälle. Tumma puku tarkoittaa naisten pukeutumisessa hienostunutta hametta tai mekkoa, joka yltää vähintään polviin asti.

Arkisemmat pukukoodit

Liike-elämässä eteen voivat tulla virallisen tilaisuuden kutsun yhteydessä pukukoodit Business Professional tai Business Formal. Nämä liikelounaisiin tai yritysseminaareihin liittyvä pukukoodit edellyttävät pukeutujiltaan hillityn tyylikästä asua sekä miehiltä että naisilta. Käytännössä naisten tulee valita suorat housut siistillä yläosalla tai jakkupuku. Miesten valinta on tällöin yksivärinen puku. Vaatteiden tulee olla siistejä ja silitettyjä.

Arkipuku ja Smart Casual ovat lähes synonyymeja toisilleen. Arkipuku edellyttää nimensä mukaisesti puvun käyttöä miehiltä, mutta kuvioita saa olla melko vapaasti paidassa ja puvun värin voi valita luovemmin. Arkipukuun kuuluvat solmio tai rusetti sekä pukukengät. Smart Casual poikkeaa tästä siten, että kravatin voi jättää kotiin, ja jopa farkkujen sekä pikkutakin yhdistelmä on sallittua. Naisilla tulee molemmissa tapauksissa olla olla pitkä hame tai housut sekä niihin sopiva yläosa.

Pukukoodien noudattaminen on tärkeä osa kutsuvieraiden osoittamaan kunnioitusta tilaisuutta ja järjestäjiä kohtaan. Kutsuvieraiden ei tulisi koskaan jättää pukukoodia huomioimatta.
Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun